Michael Rutjens photo
Droom van: Michael Rutjens
  • 1 Donaties
  • € 5 Ontvangen
  • € 15.000 Doel
  • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

  • € 5 Door: Stijn

    2 jaren geleden

Ziekte van Lyme onderzoek

Ziekte van Lyme onderzoek image
Jaarlijks lopen er alleen al in Nederland tienduizenden mensen een tekenbeet op. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie Borrelia, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme begint aanvankelijk met griepachtige verschijnselen maar kan in een later stadium tot ernstige lichamelijke complicaties leiden, tot zelfs volledige uitval van sommige lichaamsfuncties. Veelal belanden mensen in een rolstoel of zijn ze zo moe dat ze nauwelijks meer de deur uit komen.

Het verminderen van lichaamsfuncties is meestal het gevolg van zogenaamde auto-immuunreacties. Dit zijn reacties van de immuuncellen van het lichaam die normaal gesproken indringers zoals virussen en bacteriën aanvallen, maar in het geval van de ziekte van Lyme dus ook de lichaamseigen cellen (vandaar auto-immuun). Het gevolg is dat weefsels en organen dusdanig beschadigd kunnen raken dat deze niet meer op een goede manier kunnen functioneren.

Helaas is er momenteel nog weinig bekend over hoe deze auto-immuunreacties worden veroorzaakt. De huidige theorie is dat de bestanddelen van de bacterie sterk lijken op de lichaamseigen componenten waardoor er een soort kruisreactie optreedt. Mijn idee baseert zich echter op 2 andere studies, waarbij de bacterie zich als een soort virus lijkt te gedragen. De bacterie zit namelijk in de cel en kan ook zijn bestanddelen in de lichaamseigen cellen inbouwen. Hierdoor ziet het immuunsysteem de lichaamseigen cellen aan voor indringers en valt ze aan, met alle schade tot gevolg.

Om dit principe te bewijzen wil ik samen met een groep onderzoekers aan de Universiteit Maastricht gedurende een jaar dit onderzoek op touw gaan zetten, maar hiervoor is natuurlijk geld nodig. Ik hoop van harte dat jullie me willen steunen om mijn droom waar te maken om de kwaliteit van leven van veel Lyme patiënten sterk te gaan verbeteren!

Uitgelicht