Remco Hemmelder photo
Droom van: Remco Hemmelder
 • 1 Donaties
 • € 35 Ontvangen
 • € 5.000 Doel
 • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

 • € 35 Door: Anoniem

  Super werk!

  1 jaar geleden

Op weg naar huis en toekomst

Op weg naar huis en toekomst image
Beste mensen, graag wil ik u wat voorlichten en probeert het u onderstaande eens in te beelden. ….Stel je bent nog geen 10 jaar. Je wordt weggezonden door je ouders met een “geprezen man” voor vele wijze lessen. Dit omdat jouw ouders erg arm zijn en geen normale scholing voor jou kunnen betalen. Ze denken dat je het beter krijgt en zeker veel goeds zult leren... Eenmaal gearriveerd op de plaats van bestemming van, de “geprezen man”, je wordt misbruikt, mishandeld en zelf martelingen zijn niet ongewoon als je niet “thuis” komt met het gevraagde quoten dat “geprezen man” aan jou heeft gevraagd. Eten, drinken, kleding, schoenen, zelf medicijnen... je zult er om moeten bedelen, even zoals het geld wat de “geprezen man” van jouw verlangt te krijgen... Je moet over staat lopen in vodden, als een stuk vuil, bedelend...de nachten slaap je met je soort genootjes, over elkaar en op elkaar, op gesloten in een kleine ruimte ... en je ruik naar de urine van..., en ook jij moet plassen... Het vele goede dat je leert is, uit het memoriseren van de Koran, bij een foute opnoeming krijg je slaag met een V-snaar, riem of anders wat voor handen is... “leren zul je” Je hebt nog maar een wens, weg van hier...maar dit wordt je onmogelijk gemaakt. De weg naar huis is ver... veel te ver, bellen naar huis kun je niet... … … Beste mensen, waar ik het even over heb gehad is het werkelijke leven van een straatkind in Senegal, (in volksmond “Talibé”). De “geprezen man” is een koran leraar (in de volksmond van Senegal “Marabout”) en er zijn er velen van deze in Senegal, die vele, vele kinderen misbruiken, mishandelen voor hun wel zijn. JEMODA, misschien heb je er van gehoord maar ik denk van niet, maar “Google is your best friend”. Wij zijn een stichting op non-profit basis, wij helpen dit soort kinderen, komen op voor hun rechten, geven ze echte scholing en als het mogelijk is brengen wij ze naar huis.

Onze wens

Om meer voor de straatkinderen te kunnen betekenen hebben wij vervoer nodig.

Een auto of een klein busje is de luxe die wij ons niet kunnen permitteren.

Hiermee waar we mee naar de markt kunnen gaan voor het inkopen van voedsel voor de kinderen.

En waarmee we naar de op school geplaatste kinderen kunnen gaan of kinderen “Talibe” naar hun thuis kunnen brengen, soms meer dan 500 km ver!

JEMODA is nog een relatief kleine stichting, maar wel een stichting die sterk in haar schoenen staat.

Non-profit staat hoog bij ons in het vaandel, zo ook de voorzitter “President” Remco Hemmelder van JEMODA werkt 6 maanden per jaar elders om ook vele kosten te kunnen dekken.

Kosten van het onderhouden van straatkinderen en kinderen die potentie hebben om straatkind te moeten worden van scholing te voorzien, al haar donaties gaan hier in op.Dus alstublieft help ons op weg om een auto te kunnen aankopen.


Mijn verhaal, motivering 

Mijn naam is Remco Hemmelder (Remco, Jacobus Wilhelmus) Hemmelder, geboren in Tubbergen op 3 juni 1973 en ik ben de oprichter van stichting JEMODA. Eind 2000 ben ik geëmigreerd naar Frankrijk . In 2002 heb ik vakantie gehouden in Senegal. Het land Senegal beviel mij zeer goed en wel vanwege de vriendelijke mensen, volop zon, simpelheid en eenvoud, geen gevaren wat betreft oorlogen en toch Zwart Afrika. Wat me nog meer aansprak was het niet najagen van de luxe, de bezigheden omtrent het leven en het overleven van de bevolking, ook een samen zijn, het delen. Ik had de wens gekregen om langer in Senegal te willen verblijven. In 2004 ben ik gaan “overwinteren” in Senegal. Toch, verveling kwam gauw opzetten en ik ben mij in Senegal bezig gaan houden met het maken van visitekaartjes voor de lokale taxi mensen. Het met de bevolking mengen, heeft ook tot stand gebracht dat ik kennis maakte met de werkelijke armoede van Senegal.Dit heeft weer geleid tot adoptie van een kansarme.

Straatkinderen
Mijn kind kreeg vriendjes hier zaten ook Talibe, straatkinderen tussen, een “onderdeel” van de armoede in Senegal. Talibe, is een discipel, leerling in de Koran die bij een Marabout “de leraar” die verantwoordelijk wordt geacht over deze kinderen moet verblijven. Die vriendjes, die Talibe, kregen in de avond ook een bord eten van mij omdat ik begrepen had dat ze hierom moesten bedelen in hun dagelijks bestaan. Al snel en zeker, zoals de Tamtam in Afrika werkt, groeide de groep met Talibe voor mijn deur in de avond en dit voor een simpele maaltijd. Momenteel waak ik sinds 2005 over vele Talibe's tegen martelingen, misbruik in elke vorm, geef ze te eten en medicijnen bij ziektes en zo nodig kleding en schoeisel voor zover als dat mogelijk is voor mij.

Simpel leven om goed te kunnen doen
Zelf verblijf ik zeer simpel in Senegal, dit is uiteraard om geld over te houden. Ik woon in een Afrikaans huis, maak gebruik van put water, elektriciteit is er maar toch kan er geen magnetron aangezet worden want dan slaan de stoppen door... en heb mij gewijd aan het helpen en ondersteunen van het straatkind Talibe van Senegal. De kosten die voort vloeien uit dit geheel betaal ik grotendeels zelf door altijd nog te werken in de zomermaanden als ‘manusje van alles' in Frankrijk. Toch is mijn salaris niet toereikend en daarom oefen ik naast mijn werkzaamheden ook mijn oude beroep als kapper uit op een camping voor de Talibe van Senegal!

Aanhouder
2014, eindelijk kon ik zeggen: het is gelukt, “we zijn een stichting”. Dit, “met het is gelukt” wil ik zeggen, in Nederland was het te moeilijk om een stichting op te zetten, ik heb geen woon- of verblijfsadres meer in Nederland. En in Senegal liep ik tegen corruptie op, een “blanke” (een niet Senegalees) mocht niet aan het hoofd staan van de stichting in Senegal of ik zou toch wat onder de tafel moeten laten schuiven, en hier doe ik niet aan mee!! Frankrijk? Dit was de meest toegankelijke optie. Alleen, ik was (en ben) de taal niet voor 100% machtig en bij het opzetten van een stichting kom je in aanraking met juridische begrippen, erg moeilijk! Toch door mijn “bijzonder zijn” en zeker door mijn doorzettingsvermogen heb ik mensen om mij heen gekregen in zowel Nederland, als in Frankrijk. Ik heb er iemand heb ontmoet die mij geholpen heeft met het opzetten van een stichting. Op dit moment (2014/2015) hebben we 18 kinderen op school geplaatst, 33 straatkinderen geholpen bij ziekten, 3 straatkinderen een nieuw thuis gegeven.


Hoe kunt u ons verder helpen?


Door dit bericht te verspreiden! Of het nu via sociale media is (zie boven aan de pagina), per mail, of in een gesprek.Vragen?

Ik beantwoord ze graag! U kunt me altijd bereiken via Hemmelder11@hotmail.com

NB. mochten wij meer donaties binnen krijgen dan nodig voor een auto, dan zullen de donaties gebruikt worden voor de scholing van de kansarme kinderen,Meer over mijn (ons) werk in Senegal:

Onze website voor alle verdere informatie;

http://je-mo-da.org

Volg ons op Facebook:

https://www.facebook.com/Stichting.JEMODA

Remco Hemmelder gekozen als mens van het jaar

http://sargasso.nl/uitslag-van-het-jaar/Een korte krachtige documentaires...

Neem een kijkje achter de schermen van een Koran schooltje, en u zult begrijpen waarom wij voor deze kinderen opkomen.

(opgenomen met een verborgen camera)

Niet geschikt voor jeugdige kijkers

Verloren kinderen

https://www.youtube.com/watch?v=O92j1Qm-UU0

Bedelen of boeten... (gezien de rechten op deze documentaire hebben wij dit afgeschermd, u zult op de start pijl moeten klikken)

http://www.dailymotion.com/video/k22iypVuGFonZa2iHFq?start=14
Stichting JEMODA

l'association JEMODA n° W113003085[1]

58 rue de la Teouliero 11200 Escales / France

Tel : +33-642488991

http://je-mo-da.org contact@je-mo-da.org[1] JEMODA wordt beheerd door Nederlanders die in Frankrijk gevestigd zijn.

Voor een Nederlandse stichting is ook een verblijfsadres in Nederland nodig, die de beheerders niet hebben.

Bij het opzetten van een Stichting in Senegal is het verplicht dat Senegalezen de beheerders zijn.

Om de doelstelling van JEMODA voor te kunnen zetten heeft R. Hemmelder besloten om een non-profit stichting op te richten in Frankrijk.

Jemoda is bezig om haar website ook op te zetten het Engels en Frans.

Uitgelicht
Aanpassingen voor Qwin image

Aanpassingen voor Qwin

 • 47%
 • € 15.000 Doel droom
 • -