• 25 Donaties
 • € 1.520 Ontvangen
 • € 5.000 Doel
 • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

 • € 150 Door: Ernst en Els

  Hoe mooi zou dat derde jaar erbij zijn. Hopelijk helpt dit mede om dat mogelijk te maken voor jullie

  1 week geleden
 • € 125 Door: Peter en Margreet Symanzig

  Kregen nog een extraatje, willen dat met jullie delen. Heel veel succes met jullie werk.

  1 jaar geleden
 • € 50 Door: Peter en Margreet Symanzig

  Heel veel succes in jullie werk

  1 jaar geleden
 • € 25 Door: Anoniem

  Wat een mooi initiatief. Heel veel succes! Hartelijke groet, Jankie Verhoeven Noordeloos

  1 jaar geleden

Help ons Malawi helpen!

Help ons Malawi helpen! image
Hallo. Wij zijn Christiaan en Leonore, getrouwd, beide 30 jaar, en zullen vanaf december 2015 werkzaam zijn in het St Luke’s Hospital in Malawi als respectievelijk tropenarts en basisarts met werkervaring in de neurologie en huisartsgeneeskunde. De afgelopen paar jaar hebben we flink gespaard. Geheel op eigen kosten twee of drie jaar weg, dat was het idee. Toch blijkt een steun in de rug erg welkom. Ons eigen spaargeld maakt het mogelijk dat we echt gaan en de eerste periode goed kunnen bekostigen. Om de vaste kosten van het tweede en eventueel het derde jaar te kunnen dekken is een financiële ondersteuning noodzakelijk. Deze bijdrage maakt het voor ons mogelijk om een langere periode in Malawi werkzaam te blijven. Een langer verblijf maakt het mogelijk dat naast de zorg voor patiënten er ruimte komt voor het opzetten van nieuwe projecten, het duurzamer opleiden van medewerkers en het in goede banen leiden van de zorgverlening van het ziekenhuis.

Een stukje achtergrond: Het St Luke’s Hospital is een missieziekenhuis op het plattenland van Malawi, een van de aller armste landen ter wereld (plaats 221 van de 228 -BNP). Het is een middelgroot ziekenhuis voor de armen met 160 bedden. Het ziekenhuis heeft een belangrijke regiofunctie en voorziet 5 omringende gezondheidsposten van (verpleegkundig) personeel en medicijnen. Ook worden deze posten regelmatig bezocht door de artsen en clinical officers van het ziekenhuis. Op dit moment is er slechts één andere, ook Nederlandse, arts werkzaam in St Lukes. Daarnaast werken er een zestal clinical officers en clinical officers in opleiding. Deze opleiding is een drie jarige opleiding tot arts assistent die in staat stelt zelfstandig de basale geneeskunde te beoefenen. De clinical officers zijn van vitaal belang voor de (toekomst van de) gezondheidszorg van Malawi. Onder anderen doordat veel artsen uit Malawi vertrekken zodra ze zijn opgeleid kent Malawi een van de laagste aantallen artsen per hoofd van de bevolking ter wereld (plaats 190 van de 193). Bijna al het werk valt dan ook direct op de schouders van de clinical officers. Een bijdrage aan de opleiding van deze clinical officers draagt bij aan de toekomst van de gezondheidszorg van Malawi. We hopen met onze inzet een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de zorg voor de vele mensen die deze hard nodig hebben.

Hoe onze werkzaamheden eruit zien?
Christiaan, tropenarts, zal in samenwerking met de andere Nederlandse (tropen)arts de verantwoordelijkheid hebben over de patiëntenzorg van het ziekenhuis. Hierbij zal hij zijn aandacht moeten verdelen over de polikliniek, de verloskamers, de operatiekamer, de afdeling kindergeneeskunde en de mannen en vrouwen afdeling. Het is een algemeen ziekenhuis dus patiënten kunnen er voor al hun verschillende klachten en problemen terecht. Vooral de afdeling verloskunde en kindergeneeskunde zijn druk bezet en zullen veel van zijn aandacht vragen. Naast de zorg voor patiënten zal Christiaan een deel van zijn tijd besteden aan de opleiding van de clinical officers en het management van het ziekenhuis. Gelukkig heeft het ziekenhuis een goede eigen administrateur/manager waardoor de meeste aandacht uit kan gaan naar de (verbetering van) patiëntenzorg en het opleiden van de clinical officers.

En Leonore? Met haar ervaring in de huisartsgeneeskunde en haar eerdere werkzaamheden voor een gezondheidsproject in Vietnam zal ze zich in eerste instantie richten op de verbetering van de kwaliteit van zorg op de polikliniek en op de gezondheidsposten. Gedacht kan worden aan het scholen van verpleegkundigen en clinical officers, het schrijven van protocollen en het organiseren van (voorlichtings) projecten voor de gezondheidsposten en de omringende dorpen.

Het motiveert ons om, in samenwerking met een klein team van voornamelijk lokale medewerkers, een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheidszorg van Malawi. Het is ons doel om voor een periode van 2 tot 3 jaar werkzaam te zijn in de tropen. Het zal een ervaring met vele uitdagingen worden. Een klein dorpje in de binnenlanden van Afrika met alle ups en downs: lachende gezichten, tropische temperaturen en bijzondere contacten maar ook hard werken, doodzieke mensen, stroomuitval, tekorten aan materieel, frustraties, cultuurverschillen en noem het maar op. Het zal een heel ‘avontuur’ worden waarbij we hopen dat het ons als stel dichter tot elkaar en anderen brengt en ons verder zal vormen als mens en als arts. 

Vind u het leuk om ons in de vaste kosten tegemoet te komen, en het hierdoor voor ons mogelijk te maken een langere periode bij te kunnen dragen aan de medische zorg in Malawi, dan zijn wij en de patiënten van het St Lukes Hospital u erg dankbaar voor uw bijdrage! 

Voor meer informatie over het ziekenhuis zie de website van de Nederlandse stichting die deze ondersteunt: www.stlukes.nl

Voor een indruk van het ziekenhuis zie: https://vimeo.com/41079248

 

 

 

Uitgelicht
Freestyle Sports image

Freestyle Sports

 • 86%
 • € 2.000 Doel droom
 • -