Joeri Oltheten photo
Droom van: Joeri Oltheten
 • 3 Donaties
 • € 35 Ontvangen
 • € 9.000 Doel
 • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

 • € 10 Door: Maarten Brons

  Mooi initiatief. Bewustwording en het aanmoedigen om zelf oplossingen te bedenken is goed voor 'onze' toekomst.

  11 maanden geleden
 • € 15 Door: Willem-Jan Groothuis

  Fantastisch initiatief! Ik ondersteun dit van harte. Jongeren hebben de toekomst, ben super benieuwd wat ze bedenken

  12 maanden geleden
 • € 10 Door: Adriaan Planken

  Ik ondersteun deze oproep van harte. Het past helemaal in onze visie -d.w.z. de visie van de Vereniging Basisinkomen.nl - om op deze manier mensen bewust te maken van andere mogelijkheden om de samenleving in te richten. Bottom line: "In wat voor wereld wil je leven?"

  12 maanden geleden

Op zoek naar het Goede Leven

Wij ontwikkelen een spel over een eerlijke samenleving voor scholen in heel Nederland. Helpt u ons om Op zoek naar het Goede Leven te realiseren en verspreiden?

Wie ben ik?

Ik ben Joeri: econoom, ondernemer en muzikant. Ik leid en ondersteun projecten die het welzijn van mensen verbeteren. Een belangrijk onderwerp daarbij is hoe we de samenleving eerlijker kunnen maken.

Probleem

In de dialoog over de samenleving wordt een groep nauwelijks gehoord: de jongeren. Veel jongeren voelen zich wel eens beperkt om hun mening te geven over maatschappelijke thema's. Scholen zijn sinds 2006 verplicht om leerlingen een goede sociale basis te geven, maar hebben vaak moeite om invulling te geven aan de lessen.

Idee

Wij geloven dat een spel het gesprek over de samenleving op een fantastische manier kan stimuleren. In Op zoek naar het Goede Leven kunnen jongeren echt meepraten. Niet door de ‘juiste’ antwoorden te geven (want iedereen heeft zijn eigen ideeën over de maatschappij), maar door zelf vragen te stellen, oplossingen te bedenken en ermee te experimenteren.

Het spel is erop gericht vragen op te roepen bij de spelers. Wat is het goede leven? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen het goede leven kan leiden? Wie is verantwoordelijk wanneer iemand niet kan rondkomen? Is dat de persoon zelf, de staat of de samenleving als geheel? Daarnaast stimuleert het kritisch denken, samenwerken en empathie. 

Plan

Samen met gamebedrijf Fourcelabs hebben we een prototype van het spel ontwikkeld. Op dit moment testen we het spel met leerlingen en docenten van scholen in heel Nederland. In nauwe samenwerking met docenten werken we de lesmethode verder uit. Onze maatschappelijke partners zijn onder andere de Vereniging Basisinkomen en ROC van Amsterdam. De uiteindelijke doelstelling van Op zoek naar het Goede Leven is om de lesmethode te laten opnemen in het programma van scholen in heel Nederland. Ook willen wij een platform opzetten rond het spel: een uitwisseling van spelers tussen verschillende scholen, een online omgeving voor kennisdeling en evenementen waarin leerlingen de meest interessante oplossingen presenteren.

Hulp

Zo ver is het allemaal nog niet. Wij hebben uw hulp nodig om het spel uit te ontwikkelen en bij de scholen te krijgen. Met € 9000 kunnen wij voor volgend schooljaar de eerste druk produceren.

Elke bijdrage is welkom. Ik wil u ook vragen om dit bericht te verspeiden via social media, per mail of in een gesprek.

Wilt u meer weten? U kunt mij altijd bereiken via j.oltheten@cinqo.nl.

Links


www.opzoeknaarhetgoedeleven.nl

https://www.facebook.com/opzoeknaarhetgoedeleven

www.twitter.com/joerioltheten

 

Extra informatie 

Sinds vorig jaar ben ik bestuurslid van de Vereniging Basisinkomen. Samen met zangeres Yara maakte ik het nummer 'Het Goeie Leven' ter promotie van het onvoorwaardelijk basisinkomen:

https://www.youtube.com/watch?v=D-eNs_CbxMs

De campagne rondom het nummer kwam aan bod in de Tegenlicht-uitzending 'Gratis Geld': 

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/gratis-geld.html

De campagne kreeg ook aandacht in onder andere Elsevier, NRC Handelsblad en joop.nl.

Begin 2015 leidde ik het succesvolle jongerenproject MindSwap in Amsterdam-Zuidoost:

https://www.youtube.com/watch?v=mQxTTbO8-9U

In november 2015 won ik de Dutch Caribbean Business Pearl Award voor mijn inzet als maatschappelijk ondernemer. 

Uitgelicht