Voor starters op de woningmarkt maken de almaar stijgende woningprijzen het kopen van een eigen huis steeds lastiger. Misschien kan een gulle geldgever helpen met een schenking voor een huis. Kapitaalkrachtige ouders of andere weldoeners kunnen sinds 2019 iets meer dan 102.000 euro belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning. De afgelopen jaren is een koopwoning voor veel mensen minder bereikbaar geworden. De hypotheekrente is weliswaar laag en de lonen stijgen, maar de huizenprijzen lopen veel harder op. De gemiddelde prijs van een Nederlandse koopwoning schoot in 2018 met 10 procent omhoog, de grootste stijging sinds 2001. Door die prijsstijging groeit het gat tussen het maximale hypotheekbedrag en de huizenprijzen. Starters kunnen hierdoor zonder hulp van bijvoorbeeld ouders nauwelijks iets kopen op de huizenmarkt.

Huizenprijzen verschillen sterk per regio

De prijs van een gemiddeld Nederlands huis steeg in 2018 met ongeveer een tiende, maar er zijn natuurlijk wel grote verschillen per regio. De goedkoopste regio volgens NVM-gegevens was Noordoost-Groningen; daar kostte een huis eind 2018 gemiddeld 172.000 euro. Amsterdam was met een gemiddelde huizenprijs van 448.000 euro de duurste plek van Nederland. Het hangt er dus wel van af waar je een huis zoekt. Huizenprijzen variëren dus, maar dat laat onverlet dat een schenking van bijvoorbeeld de ouders een koophuis soms net binnen bereik brengen. Waar moet je op letten als schenker en als ontvanger?

Schenking voor een huis

De Belastingdienst stelt in 2019 deze voorwaarden voor de belastingvrije schenking van maximaal 102.010 euro:

  • Je mag als ontvanger de schenking alleen gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een huis.
  • Het geld dat je van je ouder(s) krijgt moet je uiterlijk in 2021 uitgeven voor die aankoop of verbouwing van een eigen woning.
  • De Belastingdienst wil ook schriftelijke bewijsstukken zien. Bewijs dat je de schenking kreeg én bewijzen dat je het geld daadwerkelijk in een huis stak.
  • Als de schenking op schrift staat mogen er geen extra voorwaarden in de schenking staan. Hij mag niet zomaar ingetrokken kunnen worden. Het mag ook niet alleen maar een belofte, een schenking op papier zijn.
  • Het geld moet je als ontvanger na je 18de en vóór je 40ste levensjaar krijgen. Of vóórdat je partner 40 jaar wordt.

Eerdere schenking kan in de weg zitten

Als je al eerder een flinke schenking hebt gehad van je ouders, dan is een belastingvrije schenking in 2019 misschien niet meer mogelijk. De fiscus kijkt ook naar eerdere schenkingen voor een huis, je studie of een andere schenking. Als je al eens gebruikmaakte van een schenkingsvrijstelling, dan let de fiscus extra op nieuwe schenkingen. Het is daarbij van belang in welk jaar je ouders geschonken hebben en wat het schenkingsbedrag was. Een voorbeeld: je ouders schonken al 40.000 euro in 2018, dan kunnen ze nog 62.010 belastingvrij schenken in 2019. De complete regels als je al eerder een hoge schenking kreeg zie je hier. Mocht je de vrijstelling al opgebruikt hebben, dan kun je ruim 5.400 euro vrijgesteld geschonken krijgen, het ‘normale’ jaarlijks vrijgestelde belastingbedrag voor ouders aan kinderen.

Schenking hoeft niet in één keer

De schenking voor een huis hoeft niet altijd de maximale schenking te zijn van ruim een ton. Soms is een kind al geholpen met een veel kleinere schenking. Bijvoorbeeld als er net iets meer geld nodig is dan 100 procent van de waarde van een woning. Dat is tegenwoordig het maximale bedrag dat een bank zal financieren. De belastingvrije schenking mag ook worden opgeknipt, bijvoorbeeld in tranches van 33.000 euro in 2019, 2020 en 2021. Zolang jij en je partner 39 of jonger zijn en je voldoet aan de andere voorwaarden, gaat het goed. Je moet als ontvanger wel steeds aangeven bij de Belastingdienst hoeveel je belastingvrij ontvangt. De vrijstellingsregeling is niet alleen gericht op starters. Het geschonken bedrag mag ook gebruikt worden voor de – extra – aflossing op een lopende hypotheek of voor een eventuele restschuld. Naast ouders mogen ook grootouders, een suikeroom of suikertante of iemand van buiten de familie belastingvrij schenken. Het kan handig zijn goede relaties te onderhouden, héél goede relaties, ook buiten het gezin, in de verdere familie- of vriendenkring.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien vind je dit ook leuk

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *