Rik Zwiers photo
Droom van: Rik Zwiers
 • 5 Donaties
 • € 140 Ontvangen
 • € 5.000 Doel
 • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

 • € 100 Door: Janny

  Ga ervoor

  3 jaren geleden
 • € 5 Door: Anoniem

  Rik, succes met je mooie project!

  3 jaren geleden
 • € 10 Door: Anoniem

  3 jaren geleden
 • € 20 Door: Dotties Design

  Succes!

  3 jaren geleden

Mantelzorg in Beeld

Mantelzorg in Beeld image
Ik ben een project aan het draaien om mantelzorgers in beeld te brengen met het doel hier een boek van uit te geven en exposities door het land te gaan draaien. De bedoeling is om mensen bekend te maken met de invloed die mantelzorgen heeft op en in het leven van een mantelzorger. Een dergelijk project draaien is helaas niet gratis, denk aan vervoerkosten naar deelnemers, print kosten, apparatuur en reclamekosten. Er zijn geen sponsors aan dit project verbonden dus ik hoop via crowd funding geld bij een te kunnen brengen. Doneren kan al vanaf 5 euro!

Fotoreportage / documentaire Mantelzorg

 

Wat:

 

Een fotoreportage van 40 tot 50 mantelzorgers gefotografeerd in één van hun verzorgende taken, dit kan tijdens het strijken zijn maar ook tijdens het helpen met eten. Discretie staat voorop, dus geen foto's tijdens het aankleden bijvoorbeeld. Het wordt respectvol maar duidelijk. Wat is mantelzorg en wat is de impact op alle partijen! Van de 40 tot 50 mantelzorgers wil ik een aantal mantelzorgers fotograferen waarvan de persoon die ze hebben verzorgd is overleden. Wat is er allemaal gebeurd na het overlijden en wat is er met hun gebeurd, hoe ging dat op hun werk? In hun omgeving? Ik heb in mijn omgeving gezien dat de opvatting “je hoeft niet meer te zorgen dus het gaat goed met je” overheerst.Maar hoe gaat dit werkelijk, hoe zit het met “ontzorgen”? Tegen welke problemen liep je aan of loop je nog steeds tegen aan.

 

De foto's worden begeleid met een kort schrijven. Dit wordt gemaakt naar aanleiding van een kort interview gedaan tijdens het fotograferen. Ik zoek dan ook mensen die open willen praten over hun problemen, maar ook over de mooie momenten tijdens het zorgen.

 

Doel:

 

Behalve dat het een leerzaam project voor mij is als fotograaf hoop ik hiermee te kunnen gaan exposeren,de kracht van het verhaal komt pas tot zijn recht als het gelezen/bekeken wordt. Ook zal ik gaan kijken naar de mogelijkheid om er een boek van te maken dat wordt uitgegeven in eigen beheer,gekoppeld aan een nog te bepalen doel dat is verbonden aan de mantelzorg. Verder zal op internet, via een speciaal daarvoor te maken site, het verhaal worden verteld.

 

Hoe:

 

De oproep naar mantelzorgers wordt gedaan via facebook en ik zal in contact treden met diverse organisaties die zich inzetten voor mantelzorgers met de vraag of deze hun medewerking willen verlenen aan dit project.

 

Vergoeding voor deelname:

 

Er wordt geen financiële vergoeding gegeven voor deelname, het wordt allemaal door mijzelf betaald en alle eventuele winst zal worden gedoneerd aan een nog te bepalen doel dat is verbonden aan mantelzorg. De serie foto's die ik van je maak krijg je uiteraard wel toe gestuurd en de tekst krijg je gestuurd ter inzage en controle.

 

Waarom:

 

Er is toch verbazingwekkend veel onbegrip voor mantelzorg, vaak wordt het afgedaan als “dat doe je toch gewoon” misschien is dat wel zo, maar je moet er veel voorlaten. Hoe combineer je dit met werk en hoe hou je tijd over voor jezelf? En hoe gaat het als je niet meer hoeft te zorgen. Vaak komt er onbegrip om de hoek kijken en hoe ga je daarmee om? Wanneer is gewone zorg voor je kind/partner/ouder geen gewone zorg meer maar mantelzorg? Waar ligt die lijn nu precies?

 

Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik naast (studerend) fotograaf ook een mantelzorger ben en in mijn directe omgeving een mantelzorger heb waarvan de persoon die ze verzorgde niet meer in leven is. Ook hier zie en ervaar ik de problemen die daarbij horen.

Uitgelicht