Carin Daflaar photo
Droom van: Carin Daflaar
  • 1 Donaties
  • € 5 Ontvangen
  • € 10.000 Doel
  • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

  • € 5 Door: Cherida

    Alvast een kleinigheidje

    9 maanden geleden

kinderen met sikkelcelziekte

Kinderen met Sikkelcel ziekte hebben het heel moeilijk Uitstapjes en vakanties zitten er heel vaak niet in. Plannen gaat al helemaal moeizaam. Een pijnaanval (crise) komt onverwachts. Hier mee willen we dan toch kinderen een speciale, gezellige dag geven. In de vorm van een hotelbon, kaartjes voor een pretpark, weekendje weg.... waardoor ze weer even kind kunnen zijn zonder zich druk te hoeven maken om hun ziekte.

t is sikkelcelanemie?

Sikkelcelanemie is een erfelijke ziekte. Sikkelcelanemie komt vrijwel uitsluitend bij het negroïde ras voor. Bij deze aandoening bevatten de rode bloedlichaampjes een afwijkend type hemoglobine, dat men hemoglobine S noemt. Hemoglobine is een rood pigment in de rode bloedcellen, dat in de longen een binding met zuurstof aangaat en in de gebonden vorm zuurstof naar de weefsels en organen brengt.

Door het onvolwaardige hemoglobine (Hb) bij sikkelcelanemie raken de rode bloedlichaampjes misvormd, sikkelvormig, vooral bij een tekort aan zuurstof. Deze sikkelvormige cellen kunnen niet goed door de haarvaten stromen, en kunnen in de vaten gaan klonteren waardoor het bloed de weefsels niet kan bereiken. Dit veroorzaakt zuurstofgebrek (anoxie) waardoor de sikkelcelvorming erger wordt. Dit soort aanvallen wordt sikkelcelcrises genoemd of een chest-syndroom, vanwege de hevige pijn in de borst en ademhalingsmoeilijkheden.

In het verleden werden patiënten met sikkelcelziekte zelden ouder dan 20 jaar, maar tegenwoordig worden ze meestal ouder dan 50. 

Symptomen van sikkelcelanemie

De verschijnselen zijn vergelijkbaar met die van 'normale' bloedarmoede; bleekheid, vermoeidheid, zwakte,flauwvallen, kortademigheid en hartkloppingen. Bij een ernstige aanval van sikkelcelanemie kan daarnaast ook een hevige pijn in de botten (meestal de ledematen) optreden.

Uitgelicht