Louise Vink photo
Droom van: Louise Vink
 • 5 Donaties
 • € 70 Ontvangen
 • € 100.000 Doel
 • Griekenland Land
Embed

Recente Donaties

 • € 5 Door: Anoniem

  Hopelijk wordt er veel gedoneerd; succes!

  6 maanden geleden
 • € 5 Door: p. westrik

  Omdat alle kleine beetjes helpen. De zakjes met groentezaden gaan morgen op de post naar Kreta!

  7 maanden geleden
 • € 25 Door: Horia Clejan

  7 maanden geleden
 • € 5 Door: Anoniem

  Succes!

  7 maanden geleden

Kassen verwoest door brand!

Kassen verwoest door brand! image
Westlander Aad Alleblas en Dick Ridder uit Gouda zijn druk bezig te helpen de groenteteelt in zuidoost-Kreta weer op de been te krijgen nadat het gebied een paar weken geleden werd getroffen door een zware brand. Er zijn meer dan 500 tuinbouwers en hun families gedupeerd.

Deze brand heeft een enorme schade aangericht, hoewel er aanvankelijk 'slechts' wat rook te zien was in de bergen van Ierapetra, een plaatsje op  het Griekse eiland Kreta. Het rommelde, maar zette eigenlijk niet echt door, tot 21 april een storm het vuur aanwakkerde. Met stormkracht 10 verspreidde de brand zich razendsnel en werd er zo'n 10 hectare grond in de as gelegd.

Een tiental tuinbouwbedrijven werd ernstig getroffen en ongeveer 650 plastic kassen werden verwoest. De groenteteelt in zuidoost-Kreta liep een miljoenenschade op. In het gebied hing een zwarte, vieze, doordringende geur door het gesmolten plastic van de kassen.

Nederlander Dick Ridder (64) was getuige van de brand. Hij woont sinds 2005 in het dorpje Mirtos vlakbij Ierapetra en runt daar een appartementencomplex. Vier jaar geleden was er ook al brand in het gebied. ,,Ik vind brand iets engs hebben,'' zegt hij. Ridder besloot een actie te starten om de getroffen bedrijven en gezinnen te helpen. ,,Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik niet alleen actie voor persoonlijke goederen wilde voeren. Ik vroeg me af wat ik voor de bedrijven nog meer kon betekenen.''

Op Facebook riep Ridder 'vooral Nederlandse tuinders' op om hun Griekse collega's te helpen: 'Kassen moeten weer opgebouwd worden, zaden en planten opnieuw gekocht, machines en werktuigen aangeschaft. Ook moeten alle toevoerleidingen van water worden vernieuwd of hersteld', schreef Ridder. Het bericht werd zo'n tachtig keer gedeeld.

Westlander Aad Alleblas gaf gehoor aan de oproep. 'Wat heb je nodig?', vroeg hij aan Ridder. Met geld dat hij al eerder had opgehaald, liet Ridder Alleblas overvliegen naar Griekenland. ,,De kennis die nodig is om mensen uit dit vakgebied te helpen, heb ik niet,'' aldus Ridder. Op Kreta nam Alleblas, expert op het gebied van kassenbouw, de schade op. ,,Toen hebben we met mensen uit de politieke- en tuinderswereld overleg gevoerd. Conclusie was dat er een zo compleet mogelijke lijst moet komen om te zien wat er nodig is.'' Maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. ,,De wereld hier is heel anders dan de tuinbouw in Westland,'' stelt Alleblas. ,,Er worden andere materialen gebruikt, het moet stormvast en betaalbaar zijn en niet alles is high-tech.''

Deze twee heren zijn druk bezig met alles wat zij kunnen, maar er is nog heel veel materiaal nodig en natuurlijk heel veel geld!

Helpt u mee? Doneer 5 Euro of meer kan ook natuurlijk!U kunt op deze site doneren maar ook op het volgende bankrekeningnummer van dhr. A. Alleblas

NL79 RABO 0368117707

onder vermelding van Graid slachtofferhulp 

En bezoekt u ook eens de Facebook-pagina van GRaid!

Vast hartelijk dank voor uw steun!

Uitgelicht