Alice Lesseliers photo
Droom van: Alice Lesseliers
  • 0 Donaties
  • € 0 Ontvangen
  • € 1.000 Doel
  • België Land
59 Dagen te gaan
Embed

Recente Donaties

Nog geen donaties gedaan...
Wees de eerste!

Globo Loco

Globo Loco image
Globo Loco is een project dat gestart is door enkele leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen. In ons jezuïetencollege bestaat er een rijke traditie van sociaal engagement. In het vijfde jaar van het secundair onderwijs nemen alle leerlingen deel aan het Sociaal Project, waarbij zij gedurende een heel schooljaar in een locaal project vrijwilliger zijn. Zo helpen ze in een bejaardentehuis, bieden ze huiswerkbegeleiding aan kansarme kinderen, gaan ze zwemmen met personen met een fysieke handicap… Het idee groeide om een internationaal vervolg te breien aan dit project. Want net zoals de begeleiders, kunnen ook veel leerlingen geen afscheid nemen van hun project, en snakken ze naar meer. Zo ontstond het idee om een internationale inleefreis te organiseren naar India. We kozen voor India omdat de jezuïeten daar al jarenlang werkzaam zijn. Dat was de start van ons project.

Maar wat is nu eigenlijk het opzet van het project? Dagelijks slinkt de wereld, er zijn geen afstanden meer en toch kennen we onze buren niet. En nochtans zullen we in de toekomst steeds meer met elkaar moeten delen: al wat we doen of niet doen heeft onverrichterzake een invloed op alle inwoners van deze planeet. Op de zwaksten het eerst. Klimaat, ontginning en verdeling van grondstoffen, handelsbetrekkingen, migratie, noem maar op. Wie kon nog maar vijftig jaar geleden denken dat onze westerse eetgewoonten zo’n impact zouden hebben op het klimaatfenomeen “global warming”?

Daarom hebben we ons project “Globo” genoemd. “Loco” hebben we eraan toegevoegd: we willen vanuit die globo terug naar onszelf kijken, onze plaats, onze “locus” vinden in dit geheel. Door anderen te ontdekken, leren we onszelf beter begrijpen. Onze plaats zoeken in de dolle wereld van morgen, daar gaan we voor. En er misschien iets aan doen?

Wij willen dus de muren van ons klein bevoorrecht wereldje doorbreken en onze deelnemende leerlingen het dagelijks leven van 2/3 van onze planeetgenoten “aan den lijve” doen ervaren. We gaan kennismaken met een unieke en rijke beschaving samengesteld door een amalgaam van tientallen culturen en godsdiensten die (veelal) vreedzaam samenleven: India.

We kunnen onmogelijk op bezoek gaan bij ontwikkelingsprojecten (ook van de jezuïeten) zonder een substantiële steun achter te laten. Maar ook de reis zelf dient voor iedereen financieel haalbaar te blijven. Bovendien bevorderen de gezamenlijke fondsenwervingsactiviteiten op zich reeds de gezonde groepsgeest bij de deelnemers.

Uitgelicht