Just Wensing photo
Droom van: Just Wensing
  • 2 Donaties
  • € 15 Ontvangen
  • € 15.000 Doel
  • Nederland Land
Embed

Recente Donaties

  • € 10 Door: Dirk

    3 jaren geleden
  • € 5 Door: Charlotte

    3 jaren geleden

Toekomst zonder studieschuld

Toekomst zonder studieschuld image
Zoals de meeste van jullie weten wordt de studiefinanciering vanaf september 2015 afgeschaft. Maar ik had het plan om eerst nog een tussenjaar te nemen om een Spaanse cursus te gaan volgen, reizen en goed te gaan oriënteren voor een vervolg studie maar helaas heeft de VVD ( Rutte ), PvdA, D66 en groen links roet in het eten gegooid. Bij deze zoek ik dus sponsors die mij gaan helpen om in september 2015 weer te kunnen studeren. Klein bedrag, pinnen mag!

De gemiddelde studieschuld wordt € 30.000
Gezien de basisbeurs die je op dit moment krijgt, zullen thuiswonende studenten zo'n € 1.200 en uitwonende studenten € 3.200 extra moeten betalen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) liet hier een rekensommetje op los en concludeert dat de gemiddelde studieschuld dan € 30.000 zal zijn. "Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt."

Vooral uitwonende studenten worden geraakt
Omdat de gratis ov-kaart wel blijft bestaan, denken wij dat vooral uitwonende studenten worden geraakt door het leenstelsel. Met de huidige basisbeurs kun je immers ook je collegegeld en boeken niet betalen. Maar omdat je geen huur en reiskosten hoeft te betalen, lijken de bijkomende kosten nog te overzien. Voor uitwonende studenten is dit een ander verhaal.

'Studenten moeten eerst 280 euro inleveren, en krijgen dan 100 euro terug'
Studenten van arme ouders hoeven niet hun hele opleiding zelf te betalen of te lenen. Als je ouders minder dan € 30.000 verdienen, kun je een aanvullende beurs tot € 365 krijgen. Dat is nu € 258. Verdienen je ouders meer, dan loopt dat bedrag terug. Als je ouders meer dan € 46.000 verdienen, krijg je geen aanvullende beurs. Dat de aanvullende beurs voor sommige studenten dus met iets meer dan € 100 per maand wordt verhoogd, is volgens de LSVb een wassen neus. Janssen: "Studenten moeten eerst 280 euro inleveren en krijgen vervolgens 100 euro terug. Iedereen die kan rekenen ziet hoeveel studenten erop achteruit gaan."

Tot je zestigste je studieschuld afbetalen
De maximale afbetalingstermijn gaat van 15 naar 35 jaar, waardoor het bedrag per maand lager wordt. Dat klinkt oké, maar vergis je niet. Volgens de LSVb verdubbelt de overheid de schuld van de student - en zal de studieschuld door de verlengde afbetaaltermijn nog hoger uitvallen door de rente die dan ook doorloopt. "Studenten die weinig verdienen zijn daardoor veelal tot hun zestigste bezig met afbetalen", aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen.

'Studenten komen straks onervaren de arbeidsmarkt op'
Behalve de LSVb zijn ook de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) niet blij. "We maken ons ernstig zorgen over de toekomst van het hoger onderwijs en het studentenleven", zegt LKvV-voorzitter Anne Kamp. "De toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal wel degelijk omlaag gaan; daarnaast worden studenten opgezadeld met een hoge schuld en zullen zij door minder activiteiten naast de studie onervaren de arbeidsmarkt op gaan." Het ISO maakt zich vooral zorgen dat niet meer iedereen die kan en wil studeren dat ook daadwerkelijk gaat doen.

Uitgelicht