Fred van den Boom photo
Droom van: Fred van den Boom
 • 2 Donaties
 • € 50 Ontvangen
 • € 25.000 Doel
 • Nederland Land
340 Dagen te gaan
Embed

Recente Donaties

 • € 25 Door: Anoniem

  3 weken geleden
 • € 25 Door: Anoniem

  3 weken geleden

Moringa plantage in Togo

Moringa plantage in Togo image
Moringa plantage in Adangbe, Togo

In januari dit jaar ben ik op bezoek geweest in Ghana en ben een hechte vriendschap aangegaan met Tette Tseku. We spraken over een verblijfsvergunning voor hem hier in Nl, maar dat is bijna onmogelijk. Maar er zijn andere mogelijkheden.

Tette zelf komt uit Adangbe, een dorp 200 kilometer noordoostelijk van Lome, de hoofdstad van Togo.

Tette is op jongere leeftijd, op advies van een oom,  naar Ghana vertrokken om daar werk te vinden. (Jaja, ook in Afrika doen ze dit) om zo geld te kunnen sturen naar zijn moeder, broer en zussen. Want als eerstgeborene is hij verplicht om voor het gezin te zorgen. Geen diploma's, wat inhield dat hij geen vaste baan kon vinden. Er is geen vangnet vanuit de overheid. Geen geld = geen eten, geen woning. Hij slaapt nu op straat, maar gelukkig heeft hij op een stukje openbaar land mais en okra verbouwd, zodat hij nog iets te eten heeft. Om aan proteïne te komen vangt hij eekhoorns. Op de laatste dag van mijn verblijf in Ghana werd er een feestmaal bereid voor mij. Het vleesgerecht bestond uit gestoofde wilde kat.

In Adangbe ligt nu een groot stuk onontgonnen land, die Tette heeft georven van zijn moeder, die april 2016 overleden is. Om dit land op zijn naam te laten zetten heeft Tette geen geld. De "chief" van Adangbe houdt het land vast totdat Tette voldoende geld heeft. Verkopen kan ook niet want het staat niet op zijn naam. Het kan wel geannexeerd worden

Zijn droom/wens is om dit land te ontginnen en een Moringa plantage op te zetten, inclusief irrigatiesysteem. Dit met samenwerking van de plaatselijke bevolking in het kader om ondervoeding tegen te gaan en werkgelegenheid te genereren in een van de armste landen ter wereld.

Waarom een Moringa plantage?

Moringa oleifera staat ook wel bekend als de 'wonderboom' vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom. Zo worden de bladeren in Zuid-Afrika gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. Door deze eigenschappen wordt Moringa oleifera op grote schaal gekweekt in plantages. De soort wordt doorgaans gezien als de meest bruikbare boom ter wereld, omdat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt als voedsel of voor andere nuttige doeleinden.

De nog niet volgroeide, groene vruchten van de boom worden het meest gebruikt. In Zuid- en Zuidoost-Azië worden ze in veel gerechten verwerkt. De zaden uit de volgroeide vruchten kunnen worden gegeten als noten of erwten. Tevens kan uit de zaden 38 tot 40% plantaardige olie worden gewonnen, genaamd behen-olie.

De bloemen van de boom zijn, indien gekookt, ook eetbaar. De wortel kan worden vermalen en gebruikt als toevoeging aan de maaltijd

De bladeren van de boom zijn rijk aan onder andere betacaroteen, vitamine C, proteine, ijzer en kalium. De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie of gedroogd en vermalen worden toegevoegd aan maaltijden.

Vanwege de sterke voedingswaarde van de boom, wordt Moringa oleifera op steeds grotere schaal ingezet voor de bestrijding van ondervoeding in ontwikkelingslanden. Onder andere Trees for Life, Church World Service, Educational Concerns for Hunger Organization, en Volunteer Partnerships for West Africa gebruiken de boom voor dit doel.De zaden van Moringa oleifera kunnen worden gebruikt om water te zuiveren, daar ze in staat zijn tot 98 procent van onzuiverheden en micro-organismen uit water te halen.De bladeren en vruchten kunnen worden verwerkt in medicijnen. (bron wikipedia)

Het doel is, om de plaatselijke bevolking te kunnen voorzien van de nodige voeding en enkele arbeidsplaatsen. Maar uiteindelijk om een gedeelte van de plantage te gebruiken voor de productie van behen-olie. Deze plantaardige olie  wordt gekenmerkt door een ongewoon lange houdbaarheid en een milde, aangename smaak. De olie dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid beheenzuur die deze olie bevat. De olie bestaat uit 65,7% oliezuur, 9,3% palmitinezuur, 8,6% beheenzuur en 7,4% stearinezuur.

De zaden bevatten 22-38% olie. Behen-olie wordt al duizenden jaren gebruikt als basisolie in parfums en wordt nu nog steeds gebruikt. Verder kan de olie ook als brandstof gebruikt worden.

Er zijn al contacten voor afname van deze olie.

En er staat iets tegenover

Bij een donatie van 25 euro kun je aanschuiven bij mij aan tafel voor een heerlijke ayurvedische maaltijd.                    

Bij een donatie van 100 euro mag je bij mij van een heerlijke ayurvedische lichaamsmassage genieten.                      

En bij een donatie vanaf 150 euro 1 week verblijven in het hotel in Adangbe. Zo kun je de voortgang zien van dit project en kennis maken met het leven op t platteland van Togo.

Doe eens gek en laat een droom/wens uitkomen en doneer.

Voor meer informatie: Fred van den Boom 0624748393

Uitgelicht
Trouwen als laatste wens image

Trouwen als laatste wens

 • 28%
 • € 7.000 Doel droom
 • -