Fred van den Boom photo
Droom van: Fred van den Boom
 • 5 Donaties
 • € 150 Ontvangen
 • € 10.000 Doel
 • Nederland Land
296 Dagen te gaan
Embed

Recente Donaties

 • € 25 Door: Kim Fleuren

  Succes

  1 maand geleden
 • € 25 Door: Liesbeth Metsemakers

  Succes ermee

  1 maand geleden
 • € 50 Door: Paula Hagenaars

  Succes!

  1 maand geleden
 • € 25 Door: Anoniem

  2 maanden geleden

Moringa plantage in Togo

Moringa plantage in Togo image
Moringa plantage in Adangbe, Togo

In januari 2016 ben ik op bezoek geweest in Ghana en ben een hechte vriendschap aangegaan met Tette Tseku. Wat ik zag was pure armoede, op een kleine elite na. De mensen hangen tussen hoop en fatalisme voor de toekomst. Maar ozo vriendelijk en behulpzaam voor elkaar. Kinderen die zonder eten naar school moeten.  Ik, die afentoe naar binnen moest vluchten, huilend, omdat ik niet iedereen kan helpen. Maar in hun ogen zijn we de rijke westerling. Er is weinig fantasie nodig om je voor te stellen dat het in Togo meer armoede is, als je als jongere naar Ghana vertrekt om te werk te vinden.                                                                      We spraken over een verblijfsvergunning voor Tette hier in Nl, maar dat is bijna onmogelijk. Maar er zijn andere mogelijkheden.

Tette zelf komt uit Adangbe, een dorp 50 kilometer noordoostelijk van Lome, de hoofdstad van Togo.

Tette is op jongere leeftijd, op advies van een oom,  naar Ghana vertrokken om daar werk te vinden. (Jaja, ook in Afrika doen ze dit) om zo geld te kunnen sturen naar zijn moeder, broer en zussen. Want als eerstgeborene voelde hij zich verplicht om voor het gezin te zorgen. Geen diploma's, wat inhield dat hij geen vaste baan kon vinden. Er is geen vangnet vanuit de overheid. Geen geld = geen eten, geen woning. Hij slaapt nu op straat, maar gelukkig heeft hij op een stukje openbaar land mais en okra verbouwd, zodat hij nog iets te eten heeft. Om aan proteïne te komen vangt hij eekhoorns. Op de laatste dag van mijn verblijf in Ghana werd er een feestmaal bereid voor mij. Het vleesgerecht bestond uit gestoofde wilde kat.

In Adangbe ligt nu een groot stuk onontgonnen land, die Tette heeft georven van zijn moeder, die april 2016 overleden is. Om dit land op zijn naam te laten zetten heeft Tette geen geld. De "chief" van Adangbe houdt het land vast totdat Tette voldoende geld heeft. Verkopen kan ook niet want het staat niet op zijn naam. Het kan wel geannexeerd worden

Ik heb hem gevraagd om na te denken om dit land te ontginnen en een Moringa plantage op te zetten, inclusief irrigatiesysteem. Dit met samenwerking van de plaatselijke bevolking in het kader om ondervoeding tegen te gaan en werkgelegenheid te genereren in een van de armste landen ter wereld. Dit met hulp van jullie. Het geld komt in een stichting: Vrienden van Adangbe en winsten worden weer geïnvesteerd in t welzijn van het dorp. Denk aan elektriciteit. Tzt word er een FB-pagina gemaakt om de vooruitgang te bekijken.

Waarom een Moringa plantage?

Moringa oleifera staat ook wel bekend als de 'wonderboom' vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen van de bladeren en vruchten van de boom. Zo worden de bladeren in Zuid-Afrika gebruikt om ondervoeding tegen te gaan. Door deze eigenschappen wordt Moringa oleifera op grote schaal gekweekt in plantages. De soort wordt doorgaans gezien als de meest bruikbare boom ter wereld, omdat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt als voedsel of voor andere nuttige doeleinden. Lees verder via

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera

Het doel is, om de plaatselijke bevolking te kunnen voorzien van de nodige voeding, handel en arbeidsplaatsen. Maar uiteindelijk om een gedeelte van de plantage te gebruiken voor de productie van behen-olie. Deze plantaardige olie  wordt gekenmerkt door een ongewoon lange houdbaarheid en een milde, aangename smaak. De olie dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid beheenzuur die deze olie bevat. De olie bestaat uit 65,7% oliezuur, 9,3% palmitinezuur, 8,6% beheenzuur en 7,4% stearinezuur.

De zaden bevatten 22-38% olie. Behen-olie wordt al duizenden jaren gebruikt als basisolie in parfums en wordt nu nog steeds gebruikt. Verder kan de olie ook als brandstof gebruikt worden.

http://www.anthemis.nl/aromabasis/moringa.htm

Er zijn al contacten voor afname van deze olie.

En er staat iets tegenover

Bij een donatie van 25 euro kun je aanschuiven bij mij aan tafel voor een heerlijke ayurvedische maaltijd.                    

Bij een donatie van 100 euro mag je bij mij van een heerlijke ayurvedische lichaamsmassage genieten.                      

En bij een donatie vanaf 150 euro 1 week verblijven in het hotel in Adangbe. Zo kun je de voortgang zien van dit project en kennis maken met het leven op t platteland van Togo.

Kleine donaties zijn altijd welkom.

Doe eens gek en laat een droom/wens uitkomen en doneer.

Voor meer informatie: Fred van den Boom 0624748393

Uitgelicht