Wanneer u te maken krijgt met beslaglegging kan dit behoorlijk ingrijpend zijn. In dit artikel leggen we uit wat beslaglegging precies is en wat u kunt doen als het u overkomt.

Wat is beslaglegging?

Beslaglegging is het beslag leggen op goederen van een debiteur, wanneer deze zijn openstaande rekeningen niet betaalt. Er zijn verschillende vormen van beslaglegging. Dit zijn:

  • Beslaglegging op roerend goed (zoals auto’s, winkelvoorraden of computers)
  • Beslaglegging op inkomstenbronnen (salaris)
  • Beslaglegging op banksaldo’s, privégeld van debiteuren of kassa-inkomsten
  • Op onroerend goed (zoals vastgoed of winkelpanden)

Beslaglegging is bij vrijwel iedere vordering mogelijk, maar alleen een deurwaarder is wettelijk bevoegd om een beslaglegging uit te voeren. Aangezien er eerst een juridische procedure aan vooraf is gegaan, is beslaglegging echt een laatste pressiemiddel om het verschuldigde bedrag van de debiteur te ontvangen. Wordt er bij u beslag gelegd, dan is het aan te raden om tijdig een advocaat nabij Etten-Leur in de arm te nemen voor juridische hulp.

Hoe werkt beslaglegging?

Voordat een deurwaarder over kan gaan tot beslaglegging moet er eerst een juridisch proces worden doorlopen. Vaak start dit met het versturen van betalingsherinneringen, aanmaningen en het inschakelen van een incassobureau. Worden deze aanmaningen genegeerd, dan kan er overgegaan worden tot dagvaarding. Een debiteur wordt in dat geval voor de rechter gedaagd en veroordeeld. Wanneer de debiteur veroordeeld is tot betaling, en de debiteur dit alsnog weigert te doen, dan pas kan er beslag worden gelegd. Er zijn dus al een aantal stappen doorlopen voordat er tot beslaglegging wordt overgegaan.

Beslaglegging voor roerend goed

Wanneer er bij u beslag wordt gelegd op roerend goed vinden de volgende stappen plaats: de deurwaarder bezorgt u het vonnis en doet een gerechtelijk bevel tot betaling. Dit wordt ook wel ‘beslagexploot’ genoemd. Ook worden de aanwezige spullen geïnventariseerd. Vervolgens wordt de datum en het tijdstip van beslaglegging bekend gemaakt, waarna deze spullen verkocht worden. Hierna plakt de deurwaarder op uw voordeur of ramen een aankondiging dat de in beslag genomen spullen verkocht worden, of er wordt een aankondiging in de krant gedaan. Hierna volgt de executieveiling van uw spullen.

Procedure loonbeslag

Het vonnis wordt door de deurwaarder bij u thuisbezorgd en doet een bevel tot betaling. Vervolgens gaat de deurwaarder langs bij uw werkgever of uitkeringsinstantie. Hierbij wordt een kopie van het vonnis en een beslagexploot bezorgd. Vervolgens maakt de werkgever of uitkeringsinstantie periodiek het loon over totdat de schuld is afbetaald. Op een deel van de inkomsten mag geen beslag worden gelegd, dit heet de ‘beslagvrije voet’. Dit wordt gedaan zodat de debiteur voldoende geld overhoud om van te kunnen leven.

Beslaglegging bank

Bij een bank beslaglegging wordt bij uw bank het vonnis en een kopie van het beslagexploot afgegeven. Het op dat moment openstaande saldo op uw bankrekening wordt vervolgens overgemaakt naar de deurwaarder. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een eigen bedrijf heeft en u de rekeningen niet meer kunt betalen.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste is dat u de openstaande schulden zo snel mogelijk voldoet. De schulden voor je uitstellen of net doen of deze er niet zijn, helpt in geen geval. Het beste kunt u daarom direct contact opnemen met de schuldeiser en de deurwaarder en informeren naar een mogelijkheid tot een betalingsregeling. Het is ook mogelijk om vervangende zekerheid aan te bieden, zodat het beslag toch kan worden opgeheven. Dit wordt vaak gedaan in de vorm van een bankgarantie of gelddepot. Win altijd juridisch advies in, voordat u overgaat tot vervangende zekerheid aanbieden.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien vind je dit ook leuk

Reageren is niet (meer) mogelijk.

More in:Financieel