U hoort het goed. Korten op pensioen.

In Nederland? Pensioen korten? Terwijl wij zo’n goed pensioenstelsel hebben? Ja, dat klopt. Ons pensioenstelsel is onlangs zelfs nog tot de beste in de wereld uitgeroepen (Global Pension Index van Mercer). Het beste pensioenstelsel zelfs van meer dan 30 landen wereldwijd. Dat is toch iets waar we heel trots op mogen zijn. Maar helaas komt een korting op heel veel pensioenen toch steeds dichterbij. De economische onzekerheid door de coronacrisis en de extreem lage rente spelen hierbij een grote rol. Zelfs nu de regels door het pensioenakkoord zijn versoepeld kunnen kortingen bij sommige fondsen niet worden uitgesloten.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad van een pensioenfonds laat zien of er genoeg geld aanwezig is om alle pensioenen nu en in de toekomst te blijven betalen. En de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is teruggelopen van 96% in augustus naar 95% in september.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden) is van belang voor kortingen en indexatie. Deze bleef in september stabiel op 95%.

Moet mijn pensioenfonds dan ook korten?

Normaliter geldt dat uw pensioenfonds na vijf achtereenvolgende jaren de minimale beleidsdekkingsgraad van 100% moet bereiken. Wordt dat niet bereikt, dan moet een zodanige korting van de pensioenen worden doorgevoerd dat de dekkingsgraad weer op het minimale niveau komt. Deze korting is onherroepelijk, maar mag wel worden gespreid over een periode van maximaal 10 jaren.

Door de uitzonderlijke omstandigheden van dit jaar geldt nu een tijdelijk wettelijk vereist minimum van 90% in plaats van 100%. Toch blijft het de vraag of alle fondsen uit de gevarenzone zijn aan het eind van het jaar. Kortingsdreigingen zullen dit jaar mogelijk nog meevallen, maar het is de vraag wat er de komende jaren gaat gebeuren. De fondsen hebben op dit moment simpelweg te weinig geld in kas om aan de “normale” eisen te voldoen. Bovendien heeft een recente renteaanpassing waarschijnlijk ook een negatieve invloed op de dekkingsgraad van de fondsen.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien vind je dit ook leuk

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *