De termen ‘loopbaanonderbreking’ en ‘sabbatical’ worden soms door elkaar gebruikt. Maar beiden hebben betrekking op perioden waarin u iets totaal anders doet, buiten uw routine om. Dus, wat is het verschil?

Wat is een sabbatical?

Een sabbatical is een formeler systeem. Binnen een bedrijf kan een ‘sabbatical policy’ bestaan, waarbij medewerkers een overeengekomen tijd vrij kunnen nemen. De gebruikelijke ‘extraatjes’, zoals verzekeringen en pensioenpremies, kunnen voor de duur van de sabbatperiode worden opgeschort. Werknemers hebben echter de volledige zekerheid dat ze terugkeren naar hun baan. De toegestane tijd is afhankelijk van het bedrijf en is soms alleen toegankelijk voor medewerkers op een bepaald niveau in de organisatie, zoals senior managers of fulltime medewerkers met een langere geschiedenis bij de organisatie. Een sabbatical is een goede optie voor iemand die van plan is terug te keren naar dezelfde baan. Het kan een handige manier zijn om een ​​pauze te nemen van uw baan om opnieuw te beoordelen waar uw carrière naartoe gaat en hoe u wilt dat deze zich ontwikkelt wanneer u terugkeert.

Marlies Visser, 52, Maarsen, nam een ​​sabbatical van zes maanden van haar baan in het bankwezen. Debbie kwalificeerde zich voor de sabbatical omdat ze al meer dan 10 jaar voor de bank werkte. Tijdens haar vrije tijd zeilde ze langs de westkust van Amerika voordat ze terugkeerde naar Nederland. Omdat Marlies’ bedrijf een formeel sabbatical beleid had, werd haar baan opengehouden, zodat ze meteen kon terugkeren. Herman Ackers, 39, Geldrop, nam een ​​sabbatical van drie maanden van zijn baan bij een verzekeringsmaatschappij en reisde door Zuidoost-Azië. Bij zijn terugkeer  keerde hij terug naar zijn functie op de HR afdeling.

De houding van werkgevers verandert omdat ze zich realiseren dat ze, om goede werknemers te behouden, ze deze werknemers misschien voor een bepaalde periode moeten vrijgeven. De organisatie kan profiteren van een werknemer die terugkeert met nieuwe vaardigheden, zoals een nieuwe taal of een beroepskwalificatie. Bovendien zal de werknemer waarschijnlijk een vernieuwde en verfriste werkhouding hebben.

Wat moet ik doen om een ​​sabbatical te nemen?

Stap 1: Ga na of een sabbatical in uw bedrijf mogelijk is en zo ja, wat de maximale duur is. Zijn er formulieren die u moet invullen? Wie moet u informeren? Welke uitkeringen worden voor de duur opgeschort? Welke worden voortgezet?

Stap 2: wees voorbereid. Voordat u zaken met uw manager bespreekt, moet u uzelf voorzien van informatie over wanneer u die sabbatical wilt nemen, hoe lang u precies weg wilt zijn, wat u van plan bent te doen en hoe uw werklast kan worden beheerd terwijl u weg bent. Maak het uw werkgever gemakkelijk door voor hen te denken.

Stap 3: Maak een afspraak met uw manager om uw sabbatical te bespreken. Denk na over vragen die u mogelijk worden gesteld, schrijf ze op en houd de antwoorden bij de hand. Het kan zijn dat u moet onderhandelen over de timing van uw pauze, vanwege de aard van uw functie of de branche waarin u werkt. Vertel uw manager wat de voordelen zijn van het nemen van een pauze en hoe dit de organisatie op een positieve manier kan beïnvloeden.

Stap 4: Zodra uw werkgever akkoord is met uw sabbatical, vult u het benodigde papierwerk in en geeft u het terug aan de juiste partijen. Zorg ervoor dat u alle datums heeft bevestigd en zeker weet welke voordelen worden opgeschort en welke zullen doorgaan.

Stap 5: Organiseer een afscheidsfeestje en begin met inpakken!

Wat is een loopbaanonderbreking?

Wanneer u besluit om een ​​loopbaanonderbreking te nemen en uw bedrijf geen sabbatical policy heeft, moet u wellicht ontslag nemen om dit te kunnen doen. Door je baan op te zeggen, heb je de vrijheid om een ​​loopbaanonderbreking te nemen zolang je wilt, omdat je niet gebonden bent aan de organisatie. Je kunt een loopbaanonderbreking gebruiken als een kans om aan je carrièreverandering te werken zonder het gevoel te hebben dat je na een paar maanden terug moet naar je oude baan. Deze strategie werkte voor Frank Hellemans, 28, die de afgelopen jaren diverse loopbaanonderbrekingen heeft genomen. De organisaties waarvoor Frank heeft gewerkt, hebben hem geen sabbatical-beleid aangeboden. Daarom nam hij elke keer dat hij een loopbaanonderbreking nam, ontslag. Hij ging op reis en vond nieuw werk toen hij terugkeerde naar Nederland.

Wat vinden potentiële werkgevers van mensen die een loopbaanonderbreking hebben genomen?

Dit hangt af van de werksector, wat u ervoor koos om te doen terwijl u weg was en hoe u uw loopbaanonderbreking bij werkgevers positioneert wanneer u terugkeert. Als je tijdens je loopbaanonderbreking vrijwilligerswerk doet of aan een persoonlijk project werkt, kunnen deze een aanvulling zijn op je cv en misschien helpen ze je naar een andere sector te verhuizen. In 2018 kwam ik terug van een loopbaanonderbreking van zes maanden. Tijdens mijn tweede sollicitatiegesprek met een investeringsbank vroeg mijn interviewer waarom ik naar Nederland terugkeerde. Mijn simpele en eerlijke antwoord was: “Ik had geen geld meer”. Mijn interviewer lachte en zei dat het een goede reden was. Een paar dagen later kreeg ik de baan aangeboden. Een loopbaanonderbreking nemen leek geen impact te hebben tijdens mijn zoektocht naar werk of tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Ik ben van mening dat, zolang u de ‘voordelen’ van uw loopbaanonderbreking aan uw potentiële werkgever verkoopt, dit positief kan worden beoordeeld.

Spreekt het idee van een loopbaanonderbreking of een sabbatical je aan? Zou het je kunnen helpen bij een carrièreverandering op de langere termijn? Laat hieronder een reactie achter.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien vind je dit ook leuk

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *