Hypotheek

De financiering voor het kopen van je eerste woning

Bij het kopen van je eerste huis komt van alles kijken. Je moet diverse zaken op orde hebben waaronder uiteraard je financiering. Na het bezichtigen van een aantal huizen kun je een bod uitbrengen. Bij het uitbrengen van een bod is het uiteraard belangrijk dat je je voldoende middelen hebt om het aankoopbedrag te kunnen betalen. Gelukkig zijn er diverse financiële mogelijkheden die jou op weg kunnen helpen.

Kopen of huren?

Wanneer je een stabiel inkomen hebt en van plan bent om in een bepaalde plaats enige tijd te blijven, wordt over het algemeen aangeraden om een huis te kopen in plaats van te huren. Het voordeel van een koopwoning is onder andere dat je zelf aanpassingen kunt maken zonder dat een huisbaas hier iets over te zeggen heeft. Daarbij zorgt een koopwoning ervoor dat je vermogen opbouwt en bij de verkoop van het huis mag je de winst zelf houden. Het blijft uiteraard altijd een gokje, want wat als je na verloop van tijd toch niet uitkomt met je woonlasten. Als jij regelmatig bij betFIRST speelt dan heb je waarschijnlijk stalen zenuwen en draai je je hand om voor het kopen van je eerste woning. Voor degenen die graag wat extra ondersteuning hebben tijdens het aankoopproces is er de aankoopmakelaar.

Het voordeel van een aankoopmakelaar

Om te voorkomen dat je een miskoop maakt, kan het handig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar zal zaken zoals onderzoeksplicht, energielabels, juridische afspraken en bouwkundige keuringen nagaan. Op deze manier weet je zeker dat je nieuwe woning door de nodige keuring is gegaan en het scheelt jou weer zorgen tijdens het aankoopproces.

Een bijdrage van familie

Wellicht ben je al een heel eind op weg met je spaarrekening, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je interesse hebt in verschillende financiële mogelijkheden. Het hangt er ook van af of je van plan bent een woning in je eentje te kopen of samen met een partner. Soms kan familie helpen om de lasten te dragen door je een bedrag te lenen. Je mag bijvoorbeeld tot ongeveer 100.000 euro belastingvrij geld lenen van je ouders mits het om de aankoop van een huis gaat.

Een hypotheek aanvragen

Mocht je bij het kopen van je eigen woning niet veel eigen geld kunnen gebruiken dan is dat mogelijk. Je kunt onder andere een hypotheek aanvragen, maar houd er wel rekening mee dat bepaalde kosten niet onder deze hypotheek zullen vallen. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten of taxatiekosten. Deze kosten noemen we kosten koper en zullen voor je eigen rekening zijn. Gemiddeld kun je qua kosten koper uitgaan van zes procent van de waarde van de woning.

Een lening afsluiten

Naast een hypotheek heb je eventueel de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Dit geldt wanneer je op basis van je inkomen eigenlijk een hogere hypotheek had kunnen krijgen dan de waarde van het nieuwe huis. Een lening is echter niet de meest aantrekkelijke optie aangezien het je maandelijkse kosten aardig verhoogd.

De Starterslening

Als starter is het tevens mogelijk dat je in aanmerking komt voor de zogeheten Starterslening. De voorwaarden voor een Starterslening zijn dat je voor het eerst op jezelf of met een partner gaat wonen en jullie mogen niet te veel eigen geld hebben. Daarnaast doen niet alle gemeenten binnen Nederland mee aan dit initiatief en je zult niet in staat zijn om andere leningen af te sluiten. De kosten van een Starterslening zijn 750 euro en fiscaal aftrekbaar. Het is goed om te weten dat je een veel lagere hypotheekrente betaald en dus de kosten binnen enkele jaren terugverdient.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Misschien vind je dit ook leuk

Reageren is niet (meer) mogelijk.